dinsdag 17 oktober 2017

Body Jewels

Body Jewels

29 maart 2014 t/m 15 maart 2015
In Body Jewels toont het TextielMuseum een flinke greep uit de eigen collectie Nederlandse, moderne sieraden. Er is ook ruimte voor enkele spraakmakende collectieopdrachten die de afgelopen jaren in het TextielLab zijn uitgevoerd. Door toedoen van spraakmakende sieraadontwerpers in de jaren zestig wordt het bijou niet langer alleen als kostbaar statussymbool gezien. Het ontwikkelde zich in de afgelopen decennia tot  kunst, mode en zelfs bijna ondraagbare objecten. Body Jewels laat een aantal van die ontwikkelingen zien.
Midden jaren ’60 keert een jonge generatie sieradenmakers zich af van het traditionele juweel. Zij spannen zich in om sieraden te ontwerpen die voor iedereen bereikbaar zijn. Ze experimenteren met alledaagse, ‘onedele’ materialen zoals textiel, plastic en rubber. Het hoogtepunt van het gebruik van textiel in sieraden ligt in de jaren ’80. Een aantal makers met een textielachtergrond – zoals Mecky van den Brink, LAM de Wolf en Beppe Kessler – krijgt dan bekendheid in de sieradenwereld en daarbuiten. Deze ontwikkeling was aanleiding voor het TextielMuseum om een verzameling sieraden te beginnen.
Zowel het domein van de sieraadkunst als van de textiel wordt vaak met ‘vrouwenwerk’ en ‘het vrouwelijke’ geassocieerd. Door dit imago worden de uitingen vaak weggezet als toegepaste kunst in plaats van autonome, zoals de makers graag zouden zien. De oudere generatie vernieuwers heeft de aanzet gegeven om het sieraad te beschouwen als een serieus medium om artistieke uitspraken mee te doen. Tegenwoordig spelen die vooroordelen en waardeverschillen veel minder.

De objecten in de tentoonstelling beslaan de periode eind jaren zeventig tot en met nu en laat ook werk van de jongste garde sieradenmakers en ontwerpers zien. Naast sieraden, kledingstukken en accessoires worden foto’s en video’s getoond. Verder is er onder andere een parade van kragen te zien en een nieuwe modecollectie op de catwalk.
De collectie wordt in vier thema’s getoond die dwars door de tijd lopen: Lijnenspel, Ambacht, Dierenrijk en Verhalen.

In de tentoonstelling is werk te zien van Maria Blaisse, Ela Bauer, Ellis Belier, Joke Brakman en Claudy Berbéé, Mecky van den Brink, Brigit Daamen, Iris Eichenberg, Studio Formafantasma, Willemijn de Greef, Maria Hees, Marion Herbst, Bart Hess, Lolkje op de Hoek, Beppe Kessler, Digna Kosse, Sonja Landweer, Marijke de Ley, Felieke van der Leest, Lous Martin, Hill Metselaar, Regula Maria Müller, Chequita Nahar, Evert Nijland, Emilie Pallard en Niels Heymans, Alet Pilon, Winde Rienstra, Margot Rolf, Lia de Sain, Jenna Tas, Annemarie Timmer, Thea Tolsma, Miriam Verbeek, Mechie Voermans, Lie van der Werff en LAM de Wolf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten